
Nieprzyjemny zapach z kuchni to powszechny problem. U niektórych osób powoduje on niechęć do smażenia, pieczenia, czy w końcu stosowania aromatycznych przypraw. Na szczęście wcale nie trzeba rezygnować z gotowania intensywnie pachnących dań. Istnieje wiele sposobów na to, aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z kuchni. Od czego warto zacząć? Podpowiadamy!
Przede wszystkim okap
Okap to jedna z najważniejszych rzeczy, jaka powinna znaleźć się w naszej kuchni. Jego głównym zadaniem jest niwelowanie nieprzyjemnych zapachów, jakie towarzyszyć nam mogą podczas gotowania i smażenia. Zwłaszcza potraw o bardzo intensywnym zapachu. Dotyczy to przede wszystkim smażonego mięsa, zapachu cebuli czy czosnku. Poza pochłanianiem zapachów, okap do kuchni ma wiele innych zalet. Po pierwsze, uniemożliwia osiadanie tłuszczu na meblach i ścianach, co zapobiega rozwoju grzybów, bakterii, pleśni i drobnoustrojów. Okap pozwala również oczyścić powietrze w domu, zwłaszcza od szkodliwych gazów.
Wiele osób rezygnuje z okapów z obawy o zbyt wysokie zużycie prądu lub emisje hałasu. Warto pamiętać jednak, że kluczowy jest wybór odpowiedniego sprzętu. Okap kuchenny nowej generacji cechuje się dużo mniejszym zużyciem energii i mocy niż stary sprzęt. Nie należy martwić się także hałasem. Dla przykładu, sprzęt marki Electrolux szybko i cicho usuwa parę wodną i inne niemiłe zapachy. Jego praca pozwala na swobodną rozmowę w kuchni lub słuchanie muzyki podczas gotowania.
Domowe sposoby na nieprzyjemne zapachy z kuchni
Uzupełnieniem okapu kuchennego mogą być domowe sposoby na nieprzyjemne zapachy. Tutaj szczególnie sprawdzą się przyprawy. Nie każdy wie, że gorczyca i melisa pochłaniają zapach ryb, cebuli oraz czosnku. W kuchni warto zastosować także mieszankę z goździków i cynamonu, która zagwarantuje przyjemny i lekko korzenny zapach w pomieszczeniu. Ratunkiem może być także cytryna i ocet. To naturalni pochłaniacze zapachów. Mieszanka z wody, soku cytryny i octu doskonale sprawdzi się do przemywania szafek, podłogi czy kuchennych kafelek. W przypadku intensywnie pachnącej spalenizny warto z kolei sięgnąć po pomarańcze, a konkretnie ich skórkę. Wystarczy wsadzić ją do garnka z ciepłą wodą i podgrzewać przez godzinę. Po kilku minutach poczujemy rozchodzący się po kuchni przyjemny aromat cytrusów.
Nieprzyjemny zapach z szafek kuchennych
W przypadku nieprzyjemnego zapachu, jaki wydobywać się może z szafek kuchennych, warto postawić na sodę oczyszczoną. To doskonały pochłaniacz zapachu. Jak go stosować? Wystarczy umieścić w szafkach mały talerzyk, na którym znajdują się 2-3 łyżeczki sody lub otwarte opakowanie sody. Soda, zwłaszcza zmieszana z octem, dobrze sprawdzi się także w przypadku nieładnie pachnącego zlewu, w którym zalegać mogą np. resztki jedzenia czy woda. Innym sposobem na nieprzyjemny zapach dochodzący z szafek kuchennych może być szklanka napełniona białym ryżem. Ten sposób świetnie sprawdzi się także w przypadku nieprzyjemnego zapachu dochodzącego z lodówki.